Bloggarkiv

tisdag 20 maj 2014

Fastighetsmarknaden är övervärderad, men mot vad?

Tack vare Cornucopia fick jag mycket besök på bloggen idag. Trevligt (tack)! Cornucopia belyste att jag anser att fastighetsmarknaden är övervärderad, men det gör även många andra människor. Vad är det då som är så speciellt med min bok?

Oftast bedömer mäklare, akademiker, bloggare och diverse proffstyckare, fastighetsmarknadens värdering från någon beprövad regel, så som "så här höga har priserna aldrig varit, alltså..." eller "nu har priserna gått upp rekordmycket i förhållande till vad medelsvensson tjänar, alltså ..." och så vidare. Sådana regler kan räcka för enklare analyser, men är kraven på analysen lite högre förmedlar de inga djupare insikter. Och när en individ ska göra det största finansiella beslutet som den förmodligen kommer att göra i sitt liv (som ett hus eller lägenhetsköp många gånger är), då kan det vara lägligt med en lite mer utarbetad analys.

Det som jag försöker belysa i boken är att graden av övervärdering på fastighetsmarknaden faktiskt är ett politiskt val. Jag försöker göra det genom att visa att staten har ändrat sitt förhållningssätt till banker över de senaste 30 åren på ett sätt som gynnar fastighetsmarknaden. Ska fastighetsmarknaden hindras från att krascha som den gjorde under 90-talet, och som den höll på att göra 2008 (man skulle kunna säga, något populistiskt, att den får konstgjord andning av staten i dagsläget), så är det istället den svenska kronan som kan anses övervärderad, enkelt uttryckt. Jag försöker förklara detta med hjälp av hur bankväsendet fungerar, samt hur det reagerade under finanskrisen 1990-92 och finanskrisen 2008. Under den senare krisen var staten snabb att reagera med livsuppehållande åtgärder, men det var den inte under den förra krisen.

Detta är ett perspektiv som inte alltid kommer till tals i debatten. Det är tacksamt att diskutera hur krisen kan lösas med nybyggnation, höjda amorteringar, eller andra påfund, men om man inte diskuterar hur fastigheter finansieras så har man inte någon större chans att förstå hur hållbar den här utvecklingen är. Förhoppningsvis hjälper det någon att få en lite bättre förståelse för hur saker och ting egentligen ligger till.

PS. Vem vet, det finns kanske till och med någon läsare som kan ännu mer än vad jag kan, och som vill höra av sig med kloka åsikter. Det hade varit kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar